Hoe Middeleeuwse dieven ons vandaag tot nut zijn

Gepubliceerd op 15 juni 2023 om 13:22

Tijdens de Middeleeuwen, in periodes waarin de builenpest door Europa raasde, lagen de straten, pleinen en huizen bezaaid met lijken. Artsen en geestelijken verzorgden de zieken, maar bezweken zelf aan de zwarte dood. Plunderaars maakten gretig misbruik van deze ellende om stervenden en doden te beroven van hun kostbaarheden. Tot ze zelf besmet raakten, stierven en beroofd werden. Maar één beruchte roversbende raakte nooit besmet. Hoe kwam dat?

Een goed bewaard geheim

De snoodaards bleven in blakende gezondheid ondanks hun veelvuldig contact met stervenden en lijken. Dag na dag gingen ze op strooptocht. Ze kwamen op plaatsen waar niemand durfde te komen. De autoriteiten lieten begaan, ervan overtuigd dat de bende vroeg of laat zelf ten prooi zou vallen aan deze vreselijke ziekte. Maar dat gebeurde niet. De lijkenpikkers bleven doorgaan. Ze vergaarden een fortuin.

Het geheim onthuld

Uiteindelijk werd toch een klopjacht gehouden en de bende werd bij de kraag gevat. In die tijd werd je voor zulke baldadigheden geradbraakt, gevierendeeld, opgeknoopt, op de brandstapel gezet of ander fraais, maar de dieven waren sluw. In ruil voor hun leven gaven ze het geheim prijs van hun wonderbaarlijke vrijwaring voor de zwarte dood.

Middeleeuwse pestmeester

Wat was hun geheim?

Ter voorbereiding van hun strooptochten smeerden ze zich in met een aromatische azijn met kaneel, kruidnagel, munt en lavendel. Deze krachtige helende mix beschermde hen tegen de dodelijke ziekte. Wat er van de rovers is geworden weten we niet. Wat we wel weten is dat hun magische mix tot het begin van de twintigste eeuw vermeld bleef in de toenmalige Farmaceutische Codex! Nog later werd het de inspiratie van een van de meest veelzijdige producten van Young Living.

De geboorte van Thieves

Toen Gary Young, stichter van Young Living, in 1990 onderzoek deed naar essentiële oliën las hij ook dit bizarre dievenverhaal. Hij maakte een eigen versie van  het Middeleeuwse smeersel en noemde het met enige zin voor ironie: Thieves. Deze krachtige desinfecterende mix, een combinatie van rozemarijn, kruidnagel, kaneel, citroen en eucalyptus radiata werd het topproduct van Young Living.

Erkenning

In juni 2019 bevestigde de U.S. Food and Drug Administration (FDA)  dat de Thieves Waterless Hand Sanitizer van Young Living 99,99% van de ziektekiemen doodt bij contact. Hiermee kreeg Young Living de toelating om dit overal te vermelden. Sindsdien wordt het product gebruikt in veel ziekenhuizen in de U.S.

De Thieves productlijn

Young Living beschikt momenteel over een volledige Thieves-lijn om je te verzorgen en je huis netjes te houden zonder synthetische of agressieve chemicaliën:

  • Thieves, essentiële olie.
  • Thieves+, essentiële olie goedgekeurd als voedingssupplement.
  • Thieves AromaBright Toothpaste (tandpasta).
  • Thieves Whitening Toothpaste (tandpasta).
  • KidScents Slique Toothpaste (tandpasta voor kinderen).
  • Thieves Fresh Essence Mouthwash (mondwater).
  • Thieves Dental Floss (tandfloss).
  • Thieves Waterless Hand Purifier ((handreiniger zonder gebruik van water).
  • Thieves Foaming Hand Soap (schuimende handzeeppompje).
  • Thieves spray (ontsmettingsspray voor onderweg).
  • Thieves Vapour Rub (gezonde vicks).
  • Thieves Household Cleaner (allesreiniger).
  • Thieves Laundry Soap (vloeibaar wasmiddel).
  • Thieves Kitchen and Bath Scrub (een huishoudscrub).
  • Thieves Washing up liquid (vloeibaar afwasmiddel) .
  • Thieves Fruit & Veggie Soak (reiniger van groenten en fruit).

De Thieves producten kan je gebruiken voor jezelf, je kinderen, huisdieren  en paarden. Meer details zijn te vinden op onze Thieves pagina.

Wil je meer info over dit fantastische ontsmettende en bacteriëndodende product, neem contact op of stuur me een berichtje via Messenger. Ik help ik je graag verder.

Auteur: Ingrid De Buyst.

Ingrid is sociaal werker en aromaconsulent. Zij volgde cursussen aromacoach, essentiële olie voor baby's en talrijke workshops. Ze verslindt stapels boeken over de helende werking van essentiële oliën.

In haar vrije tijd is ze te vinden in haar tuin in het hartje van de Vlaamse Ardennen. Haar kleinkinderen Lotte en Ellie zijn haar oogappeltjes. Je kan Ingrid vinden op Facebook en Instagram.