Hoe essentiële oliën veilig bewaren?

Gepubliceerd op 13 juni 2023 om 09:31

Essentiële oliën zijn een investering in de gezondheid en het welzijn van jezelf, je familie en je dieren. Zodra je ze leert gebruiken en waarderen, ga je ze ook koesteren. Omdat essentiële oliën van zichzelf al een sterk antiseptische werking hebben, kunnen ze tegen een stootje wat bewaring betreft. Bacteriën en schimmels maken immers weinig kans om ze aan te tasten. Toch staan we even stil bij de do’s-and- don’ts. Zo blijft je investering veilig en blijf je er langer van genieten.

1. Bewaar je oliën steeds in donkere flesjes

Essentiële oliën van Young Living zitten in amberkleurige flesjes om ze te beschermen tegen licht. UV licht kan hun delicate samenstelling veranderen. Bewaar je essentiële oliën dus altijd in donkere recipiënten om hun kwaliteit te behouden.

2. Vermijd grote temperatuurschommelingen

Omdat 100% zuivere essentiële oliën uiteraard geen conserveringsmiddelen bevatten kan je ze best droog, donker en koel bewaren (op kamertemperatuur niet hoger dan 20° C). Plaats de flesjes rechtop en draai ze goed dicht.

Vermijd fel zonlicht, extreme hitte of extreme koude. Te veel warmte of zonlicht kan de chemische samenstelling en de kwaliteit van de olie nadelig beïnvloeden. Warmte doet de olie verdampen. Het verdampingspunt is verschillend voor iedere essentiële olie (citrusoliën verdampen bijvoorbeeld zeer snel).

UV-licht (zonlicht) veroorzaakt de grootste schade. Het verandert de bestanddelen en vermindert de goede werking. Lichte schommelingen in temperatuur of korte blootstelling aan zonlicht (bijv. tijdens transport, na aflevering van een pakket dat buiten blijft staan) vormen geen probleem zolang ze in de verpakking blijven zitten. Laat dan wel de olie gedurende 12u voor het gebruik op kamertemperatuur staan.

Tip: bewaar essentiële oliën in een kast of lade en laat ze niet achter in de auto.

3. Bewaar je flesjes steeds rechtop

De dopjes van je EO-flesjes zijn van plastiek. Wanneer je de flesjes langdurig liggend bewaart kan de olie reageren met het plastiek dopje en dit gaan aantasten. Een lekkend dopje is het gevolg en je verliest kostbare olie.

4. Draai de dopjes goed vast.

Regelmatige en langdurige blootstelling aan lucht en zuurstof doet de olie oxideren. Ze gaat een verbinding aan met zuurstof waardoor geur, kleur, smaak, werking en kwaliteit worden aangetast. Het resultaat wijkt dan sterk af van de oorspronkelijke olie.

Een strak dicht gedraaid dopje zorgt ervoor dat de vluchtige olie niet gaat verdampen en er geen lucht of water in het flesje komt. Het plastic doseerstukje op het flesje helpt om lucht en water buiten te houden.

Tip: Laat nooit een flesje zonder plastiek dosseerstuk of AromaGlide™ Roller Fitment onbewaakt achter.

5. Vermijd verontreiniging

De oxidatie van oliën wordt versneld door contact met onze huid. Dat gebeurt bijvoorbeeld door je duim op het flesje te drukken en het flesje om te keren. Heb je een druppel olie nodig, laat gewoon de druppel uit het flesje lopen.  Een verontreinigde olie herken je aan het troebel worden.

Als je een mengsel minder vaak nodig hebt, gebruik rollertjes van slechts 5 of 10 ml en vul ze nooit helemaal tot boven.

6. Bewaar het overzicht

Zet je oliën op een plek waar je het overzicht behoudt. Alfabetisch, in een kast, een opbergkist of een olierekje. Wil je een blend maken, dan hoef je niet lang te zoeken.

7. Draag zorg onderweg

Als essentiële oliën een vast onderdeel zijn van je dagelijkse verzorging en wellness, kan je ze gerust overal meenemen: in je handtas, auto, sporttas, naar kantoor… Iedere gelegenheid of iedere plaats is goed om ze te gebruiken.

Gelukkig bestaan er handige hardcover opbergmapjes in allerlei leuke kleurtjes om je olietjes gemakkelijk en veilig te vervoeren. Zie je het wat groter dan is een hardcase opberg-etui waar je 10 flesjes olie kan in bewaren zeker iets voor jou. Voor de oliefanaten onder ons (en die zijn er), bestaan er handige draagtassen waarin wel 70 flesjes veilig terecht kunnen.  Zo kan je zelfs op reis genieten van je favoriete oliën.

8. Wees trots op je essentiële oliën

We houden van onze essentiële oliën en wij zijn niet verlegen om ze te laten zien. Toon ze in je huis op een stijlvol rekje, naast een kamerplant of op een ander passend decoratief element.

Tip: bewaar de kant en klare roll-ons van Young Living steeds in de originele verpakking. Ze zijn prachtig en je rollertjes zitten veilig in een donkere omgeving.

9. Bewaar je samenstellingen steeds in glazen flesjes of potjes

Essentiële oliën van Young Living zijn 100% puur. Dat betekent dat ze zeer krachtig zijn, zo sterk zelfs dat wanneer je ze in gewone plastiek flesjes of potjes bewaart, ze de plastiek kunnen aantasten en oplossen. Plastiek partikels komen dan in de olie terecht en dat is het laatste wat je wil. We gebruiken immers essentiële olie om schadelijke stoffen uit ons leven te bannen.

Gebruik dus voor je zelfgemaakte zalfjes of crèmes altijd donkere glazen flesjes of potjes, of roestvrijstaal. Aluminiumverpakkingen zijn te vermijden. De olie kan het metaal aantasten en nieuwe verbindingen maken.

10 Bewaartijd van oliën

De houdbaarheid van essentiële oliën wordt bepaald door de chemische samenstelling. Sommige oxideren of verdampen sneller dan andere.

  • Oliën die veel mono-terpenen of oxiden bevatten, hebben de kortste houdbaarheid: ongeveer 1-2 jaar.
  • Essentiële oliën die veel fenolen bevatten hebben een houdbaarheidsduur van ongeveer 3 jaar.
  • Essentiële oliën die ketonen, mono-terpenols en/of esters bevatten hebben een houdbaarheid van 4-5 jaar.
  • Essentiële oliën met veel sesqui-terpenen en sesqui-terpenols bewaren het langst: tot ongeveer 6 jaar.

Andere oliën zijn te vergelijken met goede wijn. We denken aan Rose, Jasmine, Vetiver, Patchouli en Royal Hawaiin Sandelwood. Deze gaan langer mee dan de gemiddelde olie en de geur van deze oliën wordt dieper en beter.

Tea tree en citrusoliën blijven tot 2 jaar na opening veilig om te gebruiken op de huid (houdbaarheid is terug te vinden op de flesjes).

De kant en klare producten van Young Living, zoals de roll-ons die al verdund zijn met draagolie, kunnen ten minste twee tot drie jaar veilig en effectief gebruikt worden. Voor zelfgemaakte producten aangelengd met draagolie kan de houdbaarheid variëren.

Wanneer een olie de houdbaarheidsdatum heeft bereikt, kan deze nog altijd verstoven worden. Bepalend voor verstuiving van olie is je neus. Als de olie nog steeds aangenaam ruikt, is ze bruikbaar voor diffusen.

Doe ook eens een druppeltje olie op de stofzuigerzak of bij het wasmiddel in de wasmachine, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Conclusie

Bewaar essentiële oliën altijd rechtop en goed afgedicht, in donkere glazen potjes of flesjes, op een koele, droge en donkere plaats, uit het zonlicht en bij een min of meer constante temperatuur. Vermijd verontreiniging en houd rekening met de houdbaarheidsdatum vermeld op het flesje. Zo blijven ze veilig en effectief voor gebruik en zal je er zeer lang kunnen van genieten.

Wil je meer info, neem contact op of stuur me een berichtje via Messenger. Ik help ik je graag verder.

Auteur: Ingrid De Buyst.

Ingrid is sociaal werker en aromaconsulent. Zij volgde cursussen aromacoach, essentiële olie voor baby's en talrijke workshops. Ze verslindt stapels boeken over de helende werking van essentiële oliën.

In haar vrije tijd is ze te vinden in haar tuin in het hartje van de Vlaamse Ardennen. Haar kleinkinderen Lotte en Ellie zijn haar oogappeltjes. Je kan Ingrid vinden op Facebook en Instagram.