Veel gestelde vragen

Waarom essentiële oliën?

Essentiële oliën zitten in planten, bloemen en bomen. Ze fungeren er als verdedigingsmiddel tegen schimmels, bacteriën en virussen. Het zijn zeer krachtige en doeltreffende stoffen. Ze worden al eeuwenlang gebruikt in diverse culturen vanwege hun medicinale en therapeutische werking. Kruiden en planten liggen aldus aan de oorsprong van onze moderne medicatie.

Dankzij de nieuwe inzichten in de chemie gingen wetenschappers essentiële oliën namaken en brachten synthetische varianten op de markt in de vorm van medicamenten. Deze zijn snel, goedkoop en op grote schaal te produceren.

Gevolg: essentiële oliën raakten op de achtergrond en worden vandaag gezien als alternatieve therapie.

Holistische artsen (holistisch betekent: kijken naar het geheel) zijn er echter van overtuigd dat essentiële oliën een meerwaarde betekenen voor onze zelfzorg. De laatste jaren zijn meer en meer wetenschappers zich opnieuw gaan verdiepen in hun werking en kracht. Professoren bevestigen steeds vaker de positieve effecten van essentiële oliën op ons algemeen welzijn.

Waarom worden essentiële oliën 'essentieel' genoemd?

Omdat ze de ‘essentie’ bevatten van de plant waaruit ze worden getrokken. Hierdoor bezitten ze de aromatische verbindingen die verantwoordelijk zijn voor de geur. Ze worden ook wel ‘etherische’ of ‘vluchtige’ oliën genoemd omdat ze snel verdampen. Door de hoge concentratie na afloop van het destillatieproces, krijgen ze de krachtige karakteristieke geur en weldadige eigenschappen mee van de bloem, plant of boom. Elke essentiële olie heeft hierdoor een unieke moleculaire samenstelling.

Zijn essentiële oliën iets nieuws?

Nee. De wondere wereld van essentiële oliën is eeuwenoud en even oneindig als het heelal. De mensheid heeft zich duizenden jaren gered met kruiden en oliën uit planten en bomen. Door de opkomst van de farmaceutische industrie raakten essentiële oliën in de vergetelheid. Tot het begin van deze eeuw. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek bevestigt intussen de vele voordelen van essentiële oliën.

Ik hoop met heel mijn hart dat ik je kan meenemen op deze ongelooflijke reis. Deze website en mijn blog zijn het startpunt. Je krijgt persoonlijk advies op jouw maat, op die van je kinderen en je huisdieren.

Zijn essentiële oliën veilig?

Absoluut! Maar er zijn voorwaarden. Gebruik ze correct en gebruik alleen 100% pure oliën die uitvoerig zijn getest vooraleer ze op de markt komen. Elke partij oliën van Young Living ondergaat tot 90 tests vooraleer ze in het flesje gaan. Het testen start op de plaats waar de planten groeien. Bodem- en watermonsters worden gecontroleerd op pesticiden en zware metalen. Tijdens het oogsten, destilleren en produceren, ondergaat de olie de meest gesofistikeerde laboratoriumtests in twee eigen labo's en diverse externe labo's. Bekijk deze video en overtuig jezelf van de veiligheid en absolute puurheid van de oliën van Young Living.

Wil je Nederlandse ondertiteling?

  1. Start de video.
  2. Klik onmiddellijk op Pauze.
  3. Klik rechtsonder op het icoontje Ondertiteling.
  4. Klik rechtsonder op het radertje Instellingen.
  5. Klik op Ondertiteling (3)
  6. Scroll naar onder en klik op Automatisch vertalen.
  7. Scroll door de lijst met talen en kies Nederlands.
  8. Start de video.

Waar worden essentiële oliën gebruikt?

De populariteit van aromatherapie is de laatste jaren sterk gegroeid. Het toepassingsgebied breidt zich voortdurend uit: thuiszorgwerkers, vroedvrouwen, ergotherapeuten en verpleegkundigen maken er graag gebruik van om het comfort van zorgbehoevenden te vergroten.

Ook in rust- en zorgcentra raakt aromatherapie ingeburgerd. De verdamping van essentiële oliën heeft er een dubbel heilzaam effect: het zorgt voor een aangename ontspannen sfeer en het werkt ontsmettend.

In landen als Frankrijk, Nederland en Amerika worden essentiële oliën ook gebruikt in ziekenhuizen.

Wat met de klassieke geneeskunde?

Aromatherapie gaat in tegenstelling tot pure symptoombestrijding vooral het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren, met als doel het harmoniseren van de fysieke, mentale en emotionele gezondheid en het versterken van het natuurlijk genezingsproces.

Is een fervente gebruiker van essentiële oliën dan tegen de klassieke geneeskunde?

Absoluut niet.

Ooit redde mijn huisdokter mijn leven toen ik een anafylactische shock deed door een allergische reactie op antibiotica. Zonder hem had ik deze tekst niet geschreven. Alleen ben ik er, mede door dit voorval, vast van overtuigd dat de natuur nooit helemaal is na te bootsen om onze gezondheid in stand te houden.

Traditionele geneeskunde en aromatherapie, evenals tal van andere alternatieve geneeswijzen, kunnen elkaar aanvullen. Samen betekenen ze zoveel meer voor mens en dier. Dit werd recent nog bevestigd tijdens een opleiding over de werking van enkele specifieke essentiële oliën door een Amerikaanse klassiek geschoolde arts. Door zijn medische kennis te combineren met zijn kennis van essentiële oliën helpt hij heel wat mensen voor wie klassieke behandelingen uitgeput of te duur zijn.

Essentiële oliën hebben aanvullend op de klassieke geneeskunde zoveel buitengewone eigenschappen die je gezondheid en je welbevinden kunnen verbeteren, dat het spijtig zou zijn ze niet te gebruiken.

Waarom vind je goedkopere oliën in de winkel?

Daar kunnen veel redenen voor zijn. Vooral omdat ze niet puur zijn of oliën van mindere kwaliteit bevatten. Ze kunnen verdund zijn met een plantaardige olie of alcohol of zelfs synthetisch nagemaakte olie bevatten.

Ook omdat de makers niet dezelfde hoge kwaliteitsstandaarden hanteren. Bijvoorbeeld omdat het destillatieproces niet correct wordt uitgevoerd.

Om een essentiële olie van de hoogste kwaliteit te verkrijgen zijn enkele zaken van groot belang:

  • De planten zijn niet genetisch gemanipuleerd: geen synthetische meststoffen of pesticiden gebruiken.
  • Het plantenmateriaal moet op het juiste moment en de juiste manier worden geoogst.
  • De tijd voor het destilleren moet correct zijn. Vaak wordt deze ingekort om sneller en goedkoper te produceren.
  • Druk en temperatuur bij het destilleren moeten juist zijn.
  • Het plantenmateriaal mag slechts één destillatie ondergaan. Bij goedkope oliën wordt hetzelfde plantenmateriaal vaak een tweede keer gedestilleerd en worden de verkregen oliën gemengd om ze goedkoper te maken. Zo verliest de essentiële olie heel wat van zijn kracht en kwaliteit.

Destilleren is een heuse wetenschap en Young Living heeft zich hier sterk in gespecialiseerd.

Gary Young, de stichter, zocht jarenlang voor elke plant naar het perfecte destillatieproces en heeft dit tot in de puntjes geperfectioneerd. Om al deze redenen hebben wij gekozen voor de essentiële oliën van Young Living.

Lees hier hoe je een kwaliteitsvolle olie kan herkennen.