Wat zijn essentiële oliën en wat betekent de naam?

Gepubliceerd op 25 juni 2023 om 22:58

Het woord ‘etherisch’ komt van het Griekse ‘aither’. Letterlijk betekent aither: ‘lucht van de hemel’. Etherische oliën zijn dus net als ether vluchtig en sterk geurend. De toevoeging ‘essentieel’ komt van het Engelse woord ‘essence’, wat zowel ‘extract’ als ‘essentie’ betekent.

Bij de term olie denken we al snel aan iets vettigs, zoals frituurolie, motorolie of stookolie. Essentiële oliën hebben hier niets mee te maken. Ze behoren ook niet tot de categorie plantaardige oliën zoals kokosolie, olijfolie, soja-olie. Essentiële oliën zijn niet vettig. Ze zijn glad en vluchtig.

De naam 'oliën' heeft te maken met het feit dat ze lichter zijn dan water, ze drijven op water. Uiteraard alleen als ze 100% puur zijn. Als ze aangelengd zijn met plantaardige draagoliën, dan kan je inderdaad wel van ‘olie’ spreken. Je kan essentiële oliën immers verdunnen met plantaardige oliën.

Essentiële oliën (EO) zijn sterk geconcentreerde aromatische extracten en kunnen worden gewonnen uit verschillende delen van een plant: de bloem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil of het hout (stam, takken of wortels). Verschillende delen van één plant kunnen verschillende essentiële oliën voortbrengen.

‘Ervaar essentiële oliën, de helende fluisteringen van planten.’

Essentiële oliën bevatten de werkzame stoffen van de plant, elk met een specifiek aroma. Daarnaast zijn ze ook ‘essentieel’ voor de plant: om te groeien, te bloeien, voort te planten, zich te ontwikkelen, zich aan te passen aan het milieu en te verdedigen tegen insecten, schimmels, plagen en ziekten.

De essentiële olie is als het ware het levenssap van de plant, het wezen, de ‘essentie’. En wij kunnen daarvan genieten. Zo ook onze huisdieren. Zo worden essentiële oliën ook voor ons een beetje ‘essentieel’, voor ons welzijn en onze gezondheid.

We onderscheiden 2 groepen in de aromatherapie: de single oliën en de blends:

  1. Single oliën zijn afkomstig uit één welbepaalde plant.
  2. Blends of melanges zijn mengsels van meerdere single oliën.

Onder de single oliën kan je bijkomend 4 groepen onderscheiden.

Citrusoliën

Deze hebben een frisse, fruitige, verkwikkende, opbeurende en stimulerende geur. Ze zorgen voor een positieve sfeer en bevorderen energie en vitaliteit. Dankzij hun reinigend vermogen en het frisse aroma worden ze vaak gebruikt als luchtverfrissers, in huidverzorgingsproducten, in schoonmaakproducten of wasmiddelen.

Enkele veel gebruikte oliën zijn: Lemon, Lime, Orange, Tangerine, Grapefruit en Bergamot.

  • Lemon: Fris, helder, citrusachtig en opwekkend.
  • Lime: fris, citrusachtig, levendig en verfrissend.
  • Orange: zoet, sappig, zonnig en verkwikkend.
  • Tangerine: zoet, fruitig, subtiel en rustgevend.
  • Grapefruit: sappig, verfrissend, bitterzoet en revitaliserend.
  • Bergamot: fruitig, bloemig, citrusachtig en kalmerend.

Bloemoliën

Deze oliën komen uit bloemen. Elke bloemenolie heeft zijn eigen unieke geurprofiel, met een zoet, vrouwelijk, subtiel, romantisch en exotisch aroma. Bloemenoliën zijn zeer geliefd voor hun ontspannende en kalmerende werking, waardoor ze een positieve gemoedstoestand en een gevoel van welzijn creëren. Daarom worden ze vaak gebruikt in parfums en huidverzorgingsproducten.

Gekende voorbeelden zijn: Lavender, Jasmine, Ylang Ylang, Geranium, Geranium Bourbon, Neroli, German Chamomile, Roman Chamomile, Rose,

  • Lavender: fris, kruidig, bloemig en rustgevend.
  • Jasmine: intens, exotisch, bloemig en bedwelmend.
  • Ylang Ylang: zoet, bloemig, exotisch en verleidelijk.
  • Geranium: bloemig, groen, lichtzoet en rustgevend.
  • Rose: romantisch, bloemig, sensueel en zoet.

‘Essentiële oliën prikkelen de zintuigen, verheffen de geest en omhelzen het lichaam.’

Boomoliën

De geur van boomoliën is meestal aards, houtachtig, kruidig en verfrissend. Boomoliën zijn diep rustgevend, ontspannend, verfrissend, revitaliserend. Ze creëren een evenwichtige sfeer en zorgen voor een nauwe verbinding met de natuur.

Gekende boomoliën zijn: Cedarwood, Copaiba, Eucalyptus, Frankincense, Pine, Idaho Blue Spruce, Idaho Black Spruce, Idaho Grand Fir, Northern Lights Black Spruce, Sandalwood, Tea Tree.

  • Cedarwood: houtachtig, balsemachtig, aards en kalmerend.
  • Eucalyptus: verfrissend, opwekkend, met geuren van munt en kamfer.
  • Pine: balsemend, harsig, aards en verkwikkend.
  • Sandelwood: warm, houtachtig, zoet en exotisch.
  • Tea Tree: fris, medicinaal, kruidig en zuiverend.

Kruidenoliën

Deze hebben soms een subtiel, soms een intens en sterk kruidig aroma. Wij kennen ze als smaakmaker in de keuken, maar vanwege hun therapeutische eigenschappen worden ze vooral gebruikt om lichamelijke ongemakken te verlichten. Ze stimuleren en bevorderen focus, concentratie, het geheugen, de mentale alertheid en de algehele vitaliteit.

Hieronder hebben we: Basil, Black Pepper, Clove, Cinnamon Bark, Fennel, Ginger, Marjoram, Oregano, Peppermint, Rosemary, Thyme.

  • Basil: aromatisch, zoet, kruidig en verfrissend.
  • Oregano: kruidig, pittig, warm en intens.
  • Peppermint: fris, muntachtig, verkoelend en verkwikkend.
  • Rosemary: aards, kruidig, krachtig en stimulerend.
  • Thyme: kruidig, aromatisch, warm en krachtig.

Conclusie

Wie met essentiële oliën aan de slag gaat, gebruikt best uitsluitend 100% pure essentiële oliën. Slechts dan hebben ze voor mens en dier een absolute meerwaarde op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak. Door regelmatig essentiële oliën te gebruiken, ondersteunen we lichaam en geest, en behouden we een optimale gezondheid. Door essentiële oliën toe te voegen aan voedingssupplementen, verzorgingsproducten, poetsproducten, helpt Young Living ons bovendien om schadelijke stoffen uit ons leven te weren. Zo profiteren we optimaal van deze natuurkracht en ontwikkelen we een levensstijl die tegemoet komt aan ons algemeen welzijn.

Auteur: Ingrid De Buyst.

Ingrid is sociaal werker en aromaconsulent. Zij volgde cursussen aromacoach, essentiële olie voor baby's en talrijke workshops. Ze verslindt stapels boeken over de helende werking van essentiële oliën.

In haar vrije tijd is ze te vinden in haar tuin in het hartje van de Vlaamse Ardennen. Haar kleinkinderen Lotte en Ellie zijn haar oogappeltjes. Je kan Ingrid vinden op Facebook en Instagram.