Hoe essentiële oliën gebruiken?

Gepubliceerd op 1 juli 2023 om 22:15

Essentiële oliën zijn zeer sterk geconcentreerd. Voorzichtigheid is aangewezen, zeker in het begin. Het is dus belangrijk om ze op de juiste manier te gebruiken. Luister vooral naar je eigen lichaam. Je kan ook advies inwinnen bij een gekwalificeerde aromaconsulent. Om je op weg te helpen, leggen we uit hoe ze te gebruiken.

Aromawelzijn | Hoe essentiële oliën gebruiken?

Je kan op talloze manieren van essentiële oliën (EO) genieten, afhankelijk van het gewenste doel. We onderscheiden globaal 3 werkwijzen:

  1. aromatisch (via de luchtwegen),
  2. topisch (via de huid),
  3. inwendig (via de mond).

Tot slot geven we nog enkele tips over waar oliën aanbrengen naargelang een specifiek probleem.

1. Aromatisch: via de luchtwegen

Verstuiven

Dit is de meest gekende en eenvoudigste manier. Leuk om mee te starten. Verstuiven gebeurt  bij voorkeur met een ultrasone diffuser. Die gebruikt trillingen om de olie te verstuiven. Diffusers met een warmtebron vernietigen teveel de heilzame stoffen. Wat rest is dan enkel een aangenaam geurtje. Alle diffusers van Young Living zijn ultrasoon.

Doe de juiste hoeveelheid water in de diffuser (elke diffusier heeft een maatstreepje). Voeg 6 à 8 druppels van je favoriete olie toe. Het aantal druppels hangt af van de grootte van de ruimte, de aard van de olie (de ene is sterker dan de andere), je persoonlijke voorkeur, het doel en je doelpubliek (kinderen, dieren ...). Je hoeft ook niet constant te diffusen. Diffuse met intervals. Bouw geleidelijk op. Bekijk hier al onze diffusers.

Verstuiven met de Haven diffuser

Inhaleren

Dat kan op veel verschillende manieren:

  • Ruiken aan het flesje. Een snelle manier om je neus vrij te maken, de batterij even op te laden.
  • Aanbrengen op je sjaal, kledij, haar. Zo geniet je de ganse dag van het aroma en de werking van de olie. Een ideale manier ook voor kersverse mama’s om hun baby kennis te laten maken met essentiële olie en om rust te brengen.
  • Cupping: breng 1 à 2 druppels EO aan op de handpalmen, wrijf de handpalmen tegen elkaar om de olie te activeren, maak een kommetje met je handen, breng het kommetje over je neus en adem diep in. Persoonlijk hou ik enorm van cupping. Erg handig om snel emoties te kalmeren of de slaap in te leiden.
  • Werken met een inhalator. Druppel olie op de wiek van de inhalator, breng hem onder je neus en adem diep in. Handig voor onderweg en je stoort er niemand mee.
  • Via stomen. Een aloude manier die de ouderen onder ons zich nog zullen herinneren toen ze klein waren. Wat Eucalyptus in een kommetje warm water (niet te heet!), voorover buigen, een handdoek over het hoofd en genieten maar. Fantastisch om neus en luchtwegen te openen. Gezien de kracht van essentiële oliën is één druppel voldoende. Beperk het inhaleren tot 5 à 10 minuutjes. Sluit steeds je ogen om irritatie te voorkomen.
  • Sprenkelen op een zakdoek, een kussen of speeltje. Nuttig bij baby’s of schoolgaande kinderen.

Cupping techniek

  • Olie sprayen in de kamer. Superhandig in huis, om bijv. kookluchtjes of dierengeurtjes te neutraliseren. Je kan deze sprays zelf maken.
  • Via een USB-diffuser, thuis op je PC, op kantoor of in de wagen. Een geweldige manier om focus en concentratie te bewaren gedurende een lange vergadering of een zenuwslopende rit.
  • Via een car-diffuser: een druppeltje olie erop, vastklemmen op de ventilator van je wagen en genieten maar. Onfortuinlijke passagiers die wagenziek worden, bezorg je zo meer comfort.
  • Via een diffuser-juweeltje (ketting of armband). Zelfde werkwijze: een druppeltje olie erop en geniet van het aroma. Super leuk om je favoriete geur de ganse dag dichtbij te hebben.

USB Diffuser voor thuis, op kantoor of in de wagen.

2. Topisch: via de huid.

Algemene principes

De huid is een schitterend orgaan dat essentiële oliën zeer goed opneemt. Breng de olie aan wanneer ongemak opduikt of je huid extra aandacht verdient. Elke plaats is goed: je kruin, je hoofdhuid, achter je oren, op de randjes van het oor, in het kuiltje in je nek, je hals, je slapen, onder je ogen, op je polsen, je borst, je rug, je schouders, je benen, knieën, onder je voeten en onder je dikke teen. Zie de verhelderende infographic hiernaast (klik 2x om te vergroten).

Sterke of ‘hete’ oliën (zoals Thyme, Clove, Oregano) verdienen onze bijzondere aandacht. Wie begint met oliën of wie een gevoelige huid heeft, verdunt best de EO met een plantaardige olie. Zeker bij baby’s, kinderen, oudere mensen en huisdieren. Verdun op basis van de leeftijd, het gewicht (dieren) of het beoogde doel.

Ook om grotere oppervlaktes te behandelen is het noodzakelijk de olie te verdunnen. Met onze V6 draagolie kan je de sterkte van de olie naar eigen voorkeur aanpassen.

Hoe aanbrengen?

  • Breng 1 à 2 druppels olie aan op het gewenste gebied en masseer in. Doe dit volgens noodzaak of herhaal om de 4 uur.
  • Breng 1 à 2 druppels olie aan op de voetzool. Daar zijn onze poriën het grootst, is de huid minder gevoelig en wordt de olie snel geabsorbeerd. Bovendien worden bepaalde delen van de voeten geassocieerd met lichaamsorganen. Door olie aan te brengen op de reflexologie- of vitaflexpunten, beïnvloeden we die systemen. Gevolg: balans en ontspanning.
  • Aanbrengen via kant en klare roll-ons of zelfgemaakte rollertjes. Je neemt ze mee in je handtas voor direct gebruik, bijv. bij vervelende insectenbeten, schaafplekken, blutsen en builen.
  • Je kan ook zelf een crème of zalf maken om je huid te verzorgen en ongemakken te verlichten.
  • Voeg een paar druppels olie toe aan je huidverzorgingsproducten, je shampoo of je bad- of douchegel. Heel eenvoudig om zo je huid te ondersteunen, je hoofhuid en haar te verzorgen of gewoon te genieten van een verfrissende douche.

Via massage

Voeg essentiële olie toe aan massage-olie. Ze zal de werking van de massage versterken.

Via baden

Meng 4 tot 6 druppels olie met een paar eetlepels Epsom zout, honing of melk. Meng met het badwater. Je ondersteunt je huid, je lichaam en je geniet van een ontspannend bad.

Via compressen

Voeg essentiële oliën toe aan een kompres om de werking van het kompres te versterken. Interessant om de olie op een specifieke plaats toe te passen, te versterken en vast te houden. Zeer nuttig bij het verzachten van plaatselijk ongemak en om de spieren en gewrichten te ondersteunen. Een koud kompres kan verlichting bieden bij ontsteking, pijn of zwelling. Een warm kompres stimuleert de bloedsomloop en bevordert de afscheiding van afvalstoffen. Door warme en koude kompressen te combineren, verlicht je de stress in het lichaam en bevorder je ontspanning.

Via de Raindrop techniek

Dit is een techniek waarbij oliën sterk verdund op de ruggengraat en voeten gedruppeld worden en ingemasseerd. De Raindrop Technique brengt lichaam en geest in balans, verhoogt de energie, ondersteunt de immuniteit, zorgt voor een soepele wervelkolom, een goede lichaamshouding en betere mobiliteit. Aromaconsulenten van Young Living kunnen deze technieken toepassen of aanleren.

3. Inwendig: via de mond

Veiligheid

Vooreerst een waarschuwing: niet alle essentiële oliën zijn geschikt voor inwendig gebruik. Young Living heeft daarom een apart gamma Plus- of Vitality-oliën ontwikkeld. De Amerikaanse Food and Drug Administration, de Amerikaanse medicamenten-waakhond zeg maar, heeft deze oliën erkend als veilig voor orale consumptie. Ze mogen dus ook ingenomen worden via voedingssupplementen en gerechten. Je herkent ze aan het witte label op de flesjes. Gebruik alleen 100% zuivere oliën. Wil je zeker spelen? Young Living staat garant voor 100% zuiverheid.

Werkwijze

  • Breng een paar druppels olie in een gelatine capsule en slik door met water. Niet geschikt bij kinderen.
  • Druppel 1 à 2 druppels olie in een eetlepel met water en drink op. Dit is de manier waarop ik Digize en Lavender gebruik.
  • Voeg essentiële olie toe aan honing om een hoestsiroop te maken.
  • Voeg 1 à 2 druppels olie toe aan water, thee, fruitsap, aperitief of yoghurt.
  • Voeg 1 à 2 druppels EO toe aan de maaltijd, in sauzen, dessert of gebak. Essentiële oliën zijn langer houdbaar dan kruiden, wat ze extra interessant maakt in de keuken. Een kleine hoeveelheid essentiële olie in voeding is voldoende want ze zijn zeer intens van smaak.
  • Dompel het uiteinde van een tandenstoker in een essentiële olie en roer net voor het serveren door je gerecht.

Essentiële oliën van Young Living die geschikt zijn voor orale inname, hebben een wit label.

Waar oliën aanbrengen naargelang een specifiek probleem?

  • Ademhalingsondersteuning: op je borst, op je rug ter hoogte van je longen, langs de ruggengraat, achter de oren, op je nek of op je keel, onder je voeten op de reflexpunten van de longen en/of sinussen.
  • Darmondersteuning: op de buik (wrijf met de klok mee over de buik voor een betere darmwerking, wrijf tegen de klok over de buik om teveel stoelgang aan te pakken).
  • Energiegebrek: op de kruin van je hoofd, in het kuiltje aan de achterkant van de nek, achter de oren, op de borst of op de onderarmen.
  • Focus verhogen: op de slapen, op de polsen, op het voorhoofd en op de kruin van het hoofd.
  • Hoofdspanning: op de slapen, in het kuiltje aan de achterkant van de nek, rond je oren.
  • Hormonale ondersteuning: op de buik, aan de binnenkant van de dijen, op de onderarmen, op de binnenkant van de enkels.
  • Pijnverlichting: rechtstreeks op pijnlijke plaatsen. Gebruik eveneens emotionele ondersteunende oliën voor een sneller resultaat.
  • Slaap bevorderen: op de onderkant van de dikke teen, op de onderarmen, op het voorhoofd en op de polsen.
  • Spijsvertering stimuleren: op de buik, op de maag, wrijf met de klok mee over de buik voor een betere vertering.
  • Stress reduceren: inhaleren via cupping (olie in de handen wrijven, kommetje maken en diep inademen), op de borst, in het kuiltje aan de achterkant van de nek, op de polsen, op de hartstreek, achter de oren.

Conclusie

De toepassingsmogelijkheden van essentiële oliën zijn oneindig. Maar wees altijd voorzichtig. Zorg dat je goed weet waarvoor ze dient, hoe en voor wie je ze kan gebruiken.

Auteur: Ingrid De Buyst.

Ingrid is sociaal werker en aromaconsulent. Zij volgde cursussen aromacoach, essentiële olie voor baby's en talrijke workshops. Ze verslindt stapels boeken over de helende werking van essentiële oliën.

In haar vrije tijd is ze te vinden in haar tuin in het hartje van de Vlaamse Ardennen. Haar kleinkinderen Lotte en Ellie zijn haar oogappeltjes. Je kan Ingrid vinden op Facebook en Instagram.