Daar is de lente! (en de pollen)

Gepubliceerd op 19 maart 2024 om 12:28

Vandaag begint officieel de lente. Na een lange, natte, donkere winter iets om naar uit te kijken. Elke dag wandel ik een paar keer door mijn tuin om de ontluikende plantjes en bloemen te ontdekken. Blauwe druifjes, statige tulpen, vrolijke paasbloemen zorgen direct voor heel wat kleur. Toch heeft de lente voor mij ook een vervelend kantje: pollen. Wie er last van heeft zet zich dus best schrap.

Wie zijn de boosdoeners?

Reeds vanaf februari verhoogt de pollenconcentratie van de els en de hazelaar in de lucht, vanaf maart ook die van de berk. Voor de  ene persoon is de lente dus een zegen, voor de andere het begin van de ellende. Vooral bij winderig weer is er heel veel stuifmeel in de lucht. Een overgevoeligheid voor pollen, ook wel hooikoorts genoemd, is een ongecontroleerde en overmatige reactie van ons lichaam op het stuifmeel (pollen) van grassen, bomen, bloemen en (on)kruiden. De klachten ontstaan wanneer stuifmeel het lichaam binnendringt via de slijmvliezen van ogen, neus en luchtwegen.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van stuifmeelallergie zijn zeer uiteenlopend: prikkende, jeukende, tranende en rode ogen, niesbuien, verstopte neus, verstopte sinussen, lopende neus, verlies van smaak- en reukzin, jeuk achter in de mond of in de keel, benauwdheid of ademhalingsmoeilijkheden. Helemaal erg wordt het als je ook last krijgt van hoofdpijn, vermoeidheid en ongemak in de keel.

Bij drie mensen op vier komt de allergie eerst tot uiting op de huid. Het stuifmeel komt in contact met je huid en de pollenallergenen dringen naar binnen. Daar worden allerlei stoffen geactiveerd die op hun beurt het signaal geven aan mastocyten (=mestcellen) om histamine vrij te geven. Histamine veroorzaakt irritatie, zwelling, roodheid, jeuk en branderig gevoel. Je gaat wrijven en krabben en je beschadigt de huidbarrière waardoor de huid nog doorlaatbaarder wordt voor allergenen die op hun beurt nog meer huidirritaties veroorzaken.

Jeuk op de huid, zwelling rond de ogen, branderig gevoel van de huid en roodheid zijn het ergst bij het ontwaken. Bij een normale huid worden toxines gedurende de slaap volledig verwijderd. Bij mensen met een reactieve, gevoelige huid zoals bij hooikoorts, is de eliminatie van toxines niet volledig. Er blijven dan 's morgens te veel toxines aanwezig waardoor de huid extra belast wordt.

Herken je deze symptomen? Ben je het beu om pilletjes te slikken waardoor je kregelig, futloos en moe bent? Zet nu de stap naar verandering want wij hebben prima essentiële oliën om dit aan te pakken.

Enkele deugddoende oliën

Het allergie-trio bij uitstek is Lavender, Lemon en Peppermint. Ik voeg daar ook altijd Copaiba aan toe om zwelling van de slijmvliezen te voorkomen. In de diffuser stop ik Purification en Lemon om de lucht te zuiveren.

  • Lavender is een natuurlijk anti-histamine.
  • Lemon zuivert, ontgift en verhoogt de weerstand.
  • Peppermint opent de luchtwegen en geeft energie.
  • Copaiba is een krachtige ontstekingsremmer, versterkt alle oliën en brengt ook rust.
  • RC zet de luchtwegen open.
  • Frankincense is een topper voor de huid.

Je kan deze oliën verstuiven in de diffuser of er een roller of inhalator mee maken die je steeds bij de hand hebt.

Je kan je ook van binnenuit ondersteunen. Young Living heeft plus-oliën die goedgekeurd zijn als voedingssupplement en dus oraal kunnen ingenomen worden. Zo beschikken wij over fantastische voedingssupplementen die seizoensgebonden overgevoeligheden verlichten. Sulfurzyme en Ningxia Red zijn echte toppers. Sinds ik deze inneem zijn de ongemakken zo goed als verdwenen.

Wil jij weten hoe ook jij aan de slag kan met essentiële oliën, stuur mij een berichtje. Geniet  ondertussen van de eerste zonnestraaltjes en de ontluikende natuur.

Veel liefs

Auteur: Ingrid De Buyst.

Ingrid is sociaal werker en aromaconsulent. Zij volgde cursussen aromacoach, essentiële olie voor baby's en talrijke workshops. Ze verslindt stapels boeken over de helende werking van essentiële oliën.

In haar vrije tijd is ze te vinden in haar tuin in het hartje van de Vlaamse Ardennen. Haar kleinkinderen Lotte en Ellie zijn haar oogappeltjes. Je kan Ingrid vinden op Facebook en Instagram.