Lenteschoonmaak met essentiële oliën

Gepubliceerd op 2 april 2024 om 08:31

Van zodra de eerste zonnestraaltjes verschijnen en de vrolijke voorjaarsbloeiers hun kopjes opsteken, wil ik naar buiten. Mijn lenteschoonmaak begint elk jaar in de tuin. Tuinieren maakt mijn hoofd leeg en ik geniet als alles er netjes bij ligt. Eens deze klus geklaard ben ik gemotiveerd om ook binnen aan de slag te gaan. Vroeger was dit voor mij een marteling. Nu niet meer.

Mijn huid kon absoluut niet tegen de agressieve chemicaliën van de commerciële poetsproducten. Resultaat: pijnlijke, rode, droge, geïrriteerde handen vol schilfers, blaasjes, kloven en korstjes die branderig aanvoelden. En geloof mij, ik ben een harde tante en geef niet vlug op maar vaak heb ik in mijn eentje stilletjes zitten janken om de dag nadien terug met volle moed aan de slag te gaan. Wist ik toen veel dat ik een alternatief had.

Gelukkig is dat verleden tijd nu ik die schadelijke producten inruilde voor de 100% natuurlijke, gifvrije poetsproducten van Young Living. De Thieves Household Cleaner en de Thieves Kitchen & Bath Scrub zijn nu mijn enige poetsproducten in huis en ik stel ze graag aan jullie voor.

pijnlijke, rode, droge, geïrriteerde handen vol schilfers, blaasjes, kloven en korstjes die branderig aanvoelden. En geloof mij, ik ben een harde tante en geef niet v

Thieves Household Cleaner: detox je huis

Mijn favoriet is de supergeconcentreerde en veelzijdige Thieves Household Cleaner. Een allesreiniger die ik gebruik van zolder tot kelder en op allerlei oppervlakten. Vloeren, hout, graniet, spiegels, glas, porselein … Je noemt het en Thieves Household Cleaner is je beste vriend. Krachtig in daden en resultaat, zacht voor de huid en je ademhaling en veilig voor trippelende, blote kindervoetjes en ongeduldige honden- of kattenpootjes. Bovendien is hij zo zuinig in gebruik dat je met 1 dopje al een heel eind weg komt. Vergeet al die agressieve producten die je voorraadkast vullen en gebruik voortaan enkel en alleen de Thieves Household Cleaner.

Gasten gaan je complimentjes geven over de heerlijke geur in huis want hij heeft een warm, kruidig aroma die iedere bezoeker hartelijk verwelkomt. De Thieves Household Cleaner is namelijk verrijkt met 5 hoogwaardige, kwaliteitsvolle essentiële oliën zoals Lemon (citroen), Clove (kruidnagel),  Cinnamon Bark (kaneelschors), Eucalyptus Radiata en Rosemary (rozemarijn).

Thieves Household Cleaner: detox je huis

Thieves Kitchen & Bath Scrub

Een andere krachtpatser is de Thieves Kitchen & Bath Scrub. Deze chloorvrije oppervlaktescrub verwijdert vet, vuil, roet, resten en hardnekkige vlekken van de meeste oppervlakken zonder agressieve chemische geuren, dampen of resten. Het kan veilig gebruikt worden op porselein, keramiek, koperlegeringen, glasvezel, messing, brons en chroom.

Thieves Kitchen & Bath Scrub reinigt gemakkelijk kookgerei, kookplaten, werkbladen, tegels, voegen, badkuipen, kranen, toiletten, tegels, barbecueroosters, terrasmeubilair en exterieurs zonder krassen. Zijn harde schrobkracht haalt hij uit het natuurlijk mineraal nepheline-syeniet. Dit mineraal wordt verkregen uit verantwoord gedolven bronnen in Ontario, Canada  en verwijdert hardnekkige vlekken zonder te krassen. Daarnaast bevat het product uiteraard ook onze populaire Thieves blend evenals zuiveringszout dat geuren zachtjes absorbeert.

Thieves Kitchen & Bath Scrub

De Thieves Kitchen & Bath Scrub is hard voor vuil en geformuleerd met jou, je gezin en het milieu in gedachten. Want geloof het of niet maar de oorzaak van mijn huidproblemen waren juist de schadelijke stoffen in mijn poets- en verzorgingsproducten.

Maar ik denk ook aan de mama’s met baby’tjes of kleine kindjes die dagelijks in bad gaan. De mama’s poetsen ijverig dagelijks de badkuip om ze zo schoon mogelijk te houden. Wat ze zich echter niet realiseren is dat populaire reinigers vaak een trigger zijn voor huidproblemen bij hun kindjes. De schadelijke stoffen in de producten laten vaak een giftig residu achter in de badkuip waar de kindjes zo lang in spelen. Iedereen doet zijn best maar als je beter weet, doe dan beter.

Controleer zeker eens de ingrediënten van je commerciële producten en google eens wat voor invloed ze hebben op jouw gezondheid en die van je huisdieren.

En nu aan de slag

Stap 1 Ramen zemen

Niets is zo vervelend dan zonnestralen die benadrukken dat de vensters dringend toe zijn aan een poetsbeurt. Neem een sprayfles, doe daarin een dopje Thieves Household Cleaner, een eetlepel azijn en 10 druppels Lemon essentiële olie en je hebt de perfecte reiniger voor blinkende, onberispelijke vensters.

Stap 2 Het toilet reinigen

Mijn grootmoeder zei mij ooit dat je aan de netheid van het toilet kan zien hoe proper de mensen zijn. Het toilet reinig ik al lang niet meer met de bijtende en gevaarlijke WC-reinigers. Voor de gewone reiniging maak ik ‘toverblokjes’, aldus mijn kleindochter Lotte. Het zijn bruisende WC-blokjes die ik maak van zuiveringszout, citroenzuur en een paar druppels essentiële olie Thieves en Lemon. Ik doe het mengsel in een ijsblokjesmal en laat dit drogen. Gooi een blokje in het toilet en reinig met de borstel. Nee, ik ben geen super doe-het-zelver maar het is zo makkelijk en het geurt heerlijk.

Voor dagelijks reiniging gebruik ik mijn zelfgemaakte WC-gel. Ik vulde een fles met 1/3 vloeibare Castillazeep of Thieves Washing up Gel, zuiveringszout, een paar dopjes Thieves Household Cleaner en 10 druppels essentiële olie. Fijne oliën hierbij zijn Tea Tree, Purification, Thieves, Citrus Fresh, Lemon of Pine. Kies je voorkeur geurtje of wissel gewoon af. De rest van de fles vul ik met gedestilleerd water. Heb je liever een dikke consistentie, voeg dan meer zeep toe. Scrub, flush & smile.

Voor een grondige schoonmaak, om de achtergebleven kalk te verwijderen waar je met de toiletborstel niet bij kan, mag het wel wat meer zijn. Meng 60 ml Thieves Household Cleaner met azijn, wat citroenzuur en enkele druppels Lemon in een maatbeker. Giet dit in het toilet en voeg dan pas zuiveringszout toe. Het mengsel gaat schuimen en het reinigen kon beginnen. Laat het mengsel een paar uur staan (hoe langer hoe beter) om vervolgens alles netjes te maken met de toiletborstel. Het resultaat is verbluffend!

WC grondige reiniger
WC- gel en WC blokjes

Stap 3 De badkamer poetsen

Voor het bad, de lavabo’s en de kranen zet ik de Thieves Kitchen & Bath Scrub in. Wat poeder in het bad en in de lavabo’s strooien, met een sponsje alles inwrijven, spoelen en drogen met een microvezeldoekje. De kranen hebben nog nooit zo geblonken en alle kalkresten zijn verdwenen.

Voor de spiegels gebruik ik hetzelfde receptje met de Thieves Household Cleaner voor de ramen.

Voor de tegels een half dopje Thieves Household Cleaner met 10 druppels Tea Tree en water om schimmels geen kans te geven. Sprayen en droog wrijven.

Thieves en kranen

Als de voegen vuil zijn, maak ik een licht korrelige poetspasta met 1 dopje Thieves Household Cleaner, natriumbicarbonaat, 10 druppels Lemon en 10 druppels Lemongrass en voeg daarbij water toe tot het mengsel een ietsje dikkere consistentie heeft dan de commerciële Cif. Met een borsteltje breng ik het aan op de voegen en spoel dan af. Een wereld van verschil.

Stap 4 De slaapkamer verluchten

De matras verfrissen doe ik tijdens het wassen van de lakens met Thieves Laundry Soap. Stofzuig de matras en strooi zuiveringszout gemengd met essentiële oliën (zie verder) op de matras, wrijf het poeder met een borstel lichtjes in, laat inwerken en stofzuig grondig. Dit zijn drie oliën die je kan gebruiken en die tevens in de starterskit zitten:

  • Thieves: Bevat kaneel, kruidnagel, rozemarijn, citroen en eucalyptus. Werkt reinigend en heeft antibacteriële en antivirale eigenschappen.
  • Purification: reinigt, elimineert geurtjes en is verfrissend.
  • Peppermint: heeft een heerlijk frisse muntgeur waar de meeste insecten niet van houden en al vlug hun biezen pakken.

Mensen die overgevoelig reageren op huisstofmijt kiezen het best voor Basil, Peppermint, RC, Eucalyptus of Tea Tree.

Heb je liever een spray? Gebruik dan ½ dopje Thieves Household Cleaner met de bovenstaande essentiële oliën en vul de sprayfles aan met alcohol of wodka of gedestilleerd water. Ik verkies alcohol omdat deze vlugger verdampt en de matras minder vochtig maakt.

Eens de lakens droog zijn, spray ik ze nog eens met een zelfgemaakte linnenspray. Lavender, Tangerine, Orange, Stress Away of Peace & Calming zijn ideale oliën om te mengen met alcohol of gedestilleerd water met een scheutje Witch Hazel of Solubol. Zalig om ’s avonds tussen de geurende lakens te kruipen én ze bevorderen ook nog een goed nachtrust.

Leg in de lades en de kasten een wattenschijfje met een paar druppeltjes van je favoriete essentiële olie op. Last van ongedierte in de kast, gebruik dan zeker Cedarwood en Cypress om die vervelende motten te verdrijven.

Stap 5 De keuken reinigen

Hier start ik met de microgolfoven. Ik doe 5 druppels Lemon in een glazen kom gevuld met water, plaats deze in de microgolfoven en laat dit mengsel gedurende 2 à 3 minuten opwarmen. Dan laat ik de verkregen stoom nog 5 minuutjes inwerken alvorens de deur te openen. Hierdoor wordt het vuil en vet losgeweekt en kan je alles schoon vegen. Nog hardnekkige vlekken? Dan schakel ik de Thieves Kitchen & Bath Scrub. Ook goed om de gewone oven mee te reinigen. Je kan ook de zelfgemaakte korrelige pasta hiervoor inzetten. Prima resultaat.

De koelkast reinig ik met mijn zelfgemaakte Thieves allesreinigerspray waar ik de ramen mee poets. Indien de koelkast vieze geurtjes bevat van bijv. een stinkende kaas, doe ik wat natriumbicarbonaat in een bokaal en voeg daarbij 3 druppels van de volgende essentiële oliën: Purification, Lemon, Orange en Spearmint. Deze bokaal zet ik op een rek of in de deur van de koelkast en laat zijn werk doen. Resultaat: een frisse koelkast waar een heerlijk aroma je tegemoet komt van zodra de deur opengaat.

Om de kookplaat te reinigen voeg ik aan mijn Thieves allesreinigerspray 1 druppel Pine of 2 druppels Eucalyptus Radiata toe. Sprayen en afvegen.

Ondertussen heb ik de vaatwasser leeg laten draaien met ½ dopje Thieves Household Cleaner en wat azijn en 3 druppels Jade Lemon of Lemon. Deze handige keukenhulp verdient het om goed onderhouden te worden want wij houden toch allemaal van een onberispelijke vaat.

Mijn keukentoestellen zijn afgewerkt met inox. Mooi maar zo gevoelig voor vette vingers. Ook deze klus klaar ik in een mum van tijd. Hiervoor heb ik altijd een spray klaar staan met eenzelfde hoeveelheid azijn en ontsmettingsalcohol, wat maïzena  en 10 druppeltjes Citrus Fresh of Lemon. Sprayen, afnemen met een spons en droog wrijven met een microvezeldoekje. Deze spray verwijdert vuil, vlekken, vingerafdrukken en andere onzuiverheden van inox oppervlakken en helpt om de glans en de uitstraling van het roestvrijstaal te behouden.

Inox reinigen met Thieves
Oven reinigen met Thieves
Vaatwasser reinigen met Thieves

Stap 6 De woonkamer verfrissen

Om het tapijt of stoffen zetels te verfrissen, gebruik ik natriumbicarbonaat met Purification, Lemon of Citrus Fresh. Pas dezelfde werkwijze toe als bij het reinigen van de matras (zie boven).

Daarna zijn de houten meubelen aan de beurt. Om vuil, stof en vlekken van houten oppervlakken te verwijderen, gebruik ik een sprayfles waar ik wat olijfolie meng met ½ dopje Thieves Household Cleaner. Ik voeg er 5 druppels Lemon of Orange aan toe om te ontvetten en 5 druppels Pine om het hout te beschermen tegen houtworm of andere insecten. Bovendien zorgen de essentiële oliën ervoor dat het hout niet uitdroogt of barstjes gaat vertonen en dat de natuurlijke glans van het hout langer behouden blijft. Ik spray wat op een doekje, wrijf daarmee het hout in, laat even inwerken en veeg schoon. Weg kringen en afdrukken van vettige kinderhandjes.

Stap 7 Leun achterover en ontspan

De lenteschoonmaak en de organisatie ervan zijn een hele klus maar met onze natuurlijke krachtpatsers zijn de resultaten onberispelijk en de moeite waard. Een proper opgeruimd huis geeft voldoening, maakt plaats in je hoofd voor ontspanning en rust.

Maak nu voor jezelf een badzout met Stress Away, Copaiba en Lavender om tot rust te komen.

Ga daarna in de zetel zitten en geniet van de warme kruidige geur van onze Thieves Blend.

Heb jij interesse in onze natuurlijke poetsproducten en wil jij mijn receptjes? Ik deel deze in mijn gesloten facebookpagina Aroma Welzijn Community. Je bent welkom.

Leun achterover en geniet met Thieves allesreiniger

Auteur: Ingrid De Buyst.

Ingrid is sociaal werker en aromaconsulent. Zij volgde cursussen aromacoach, essentiële olie voor baby's en talrijke workshops. Ze verslindt stapels boeken over de helende werking van essentiële oliën.

In haar vrije tijd is ze te vinden in haar tuin in het hartje van de Vlaamse Ardennen. Haar kleinkinderen Lotte en Ellie zijn haar oogappeltjes. Je kan Ingrid vinden op Facebook en Instagram.