Hoe worden essentiële oliën gemaakt?

Gepubliceerd op 29 juli 2023 om 22:04

Hoe komt men van enkele karrenvrachten bloemen, bladeren, takken, schors, tot pure heldere, heerlijk ruikende essentiële oliën die zo weldadig zijn voor ons welzijn en onze gezondheid. We lichten een tipje van de sluier over het productieproces van de essentiële oliën van Young Living.

Foto: Oilygurus - Young Living's Guayaquil, Ecuador Farm. Productie van Ylang Ylang.

Essentiële oliën zijn sterk geconcentreerde, aromatische extracten van bomen, struiken, kruiden, grassen, harsen en bloemen. Niet alle planten produceren essentiële oliën. In feite doen maar weinige dat. Deze die het wel doen, moeten met zorg worden gekweekt, geoogst en gedestilleerd om de delicate verbindingen te behouden die de essentiële oliën hun therapeutische eigenschappen geven.

Op enkele uitzonderingen na worden bijna alle essentiële oliën gedistilleerd via stoomdestillatie. Citrusoliën bijvoorbeeld worden gedestilleerd door koude persing van de schillen van de vrucht. Een beperkt aantal oliën zoals neroli, jasmijn en vanille, moeten worden gedestilleerd met een oplosmiddel.

De boerderijen van Young Living gebruiken het proces van stoomdestillatie om aromatische bestanddelen (essentiële oliën) te scheiden van plantaardig materiaal. Deze geavanceerde methode is ideaal om de complexe aromatische verbindingen in de oliën te beschermen.

Dit is hoe het verloopt.

Bron: Young Living

1. De warmtebron

Gasverwarmers verwarmen water dat is opgeslagen in enorme opslagtanks. Een hete plaat zet het water om in stoom

2. Temperatuur

De juiste stoomtemperatuur is cruciaal voor het distilleren van essentiële oliën van de hoogste kwaliteit. Een thermometer wordt in de verwarmde kolf geplaatst om een consistente stoomtemperatuur te garanderen. Via een klep worden stoom, temperatuur en druk geregeld. Alles moet kloppen. De ideale warmte verschilt naargelang de plant die wordt gedestilleerd.

Bron: Young Living

3. Waterfles

De stoom wordt naar de ketel geleid die zich onder het plantmateriaal bevindt. Elke watertank bevat vele liters water. Terwijl het water in stoom verandert, wordt het naar de bodem van een roestvrijstalen kamer geleid.

4. Distillatiekamer

De destillatiekamer, ook wel separator genoemd, is gevuld met plantaardig materiaal. Afhankelijk van de plant worden de bladeren, wortels, stengels, hout, zaden, bloemen en/of schors gedestilleerd. Terwijl de stoom door het plantenmateriaal stijgt, komen er aromatische etherische oliën vrij, en deze verdampen met de stoom. Voor het destilleren van 20 liter lavendelolie kan er tot 13.000 liter lavendelbloemen en stengels nodig zijn.

Young Living Mona, Utah Farm.
Foto: Oilygurus.

5. Condensor

Stoom en oliedamp stijgen naar de bovenkant van de kamer, waar ze naar een koelruimte worden geleid die de condensor wordt genoemd. Hier worden de oliën van het water gescheiden. Koud water omringt de condensor, waardoor de stoom en de vluchtige plantenextracten weer vloeibaar worden.

6. Verzamelfles

De nieuw gecondenseerde olie en het bloemenwater druppelen in een opvangfles. Omdat olie lichter is dan water, drijven de oliën naar de bovenkant van de kolf, waar ze worden opgevangen. De opvangflessen op de boerderijen van Young Living bevinden zich een verdieping lager. Daar worden de essentiële oliën koel gehouden en beschermd tegen blootstelling aan zonlicht, tot ze worden verzameld en opgeslagen in donkere glazen of roestvrijstalen containers.

Bekijk hieronder het productieproces in een notendop: van oogst tot flesje.

St. Maries lavender farm, Idaho, VS.

Auteur: Ingrid De Buyst.

Ingrid is sociaal werker en aromaconsulent. Zij volgde cursussen aromacoach, essentiële olie voor baby's en talrijke workshops. Ze verslindt stapels boeken over de helende werking van essentiële oliën.

In haar vrije tijd is ze te vinden in haar tuin in het hartje van de Vlaamse Ardennen. Haar kleinkinderen Lotte en Ellie zijn haar oogappeltjes. Je kan Ingrid vinden op Facebook en Instagram.