Onzichtbare stoffen die onze gezondheid bedreigen

Gepubliceerd op 31 juli 2023 om 11:36

In ons artikel 15 redenen om essentiële oliën te gebruiken bespraken we heel wat voordelen van essentiële oliën. We doen er nog een schepje bovenop. Waarom je misschien best eens nadenkt over alle schadelijke stoffen die zich bevinden in cosmetica, verzorgingsproducten, geurkaarsen, spuitbussen en poetsproducten. En vooral: hoe je ze kan vermijden.

Waar komen al die chemicaliën vandaan?

Alles moet vlugger. En liefst zo goedkoop mogelijk. Zo ook onze productieprocessen. Chemicaliën hebben al decennia lang de meeste natuurlijke ingrediënten verdreven uit onze poets- en verzorgingsproducten. Synthetische geur-, kleur-, en conserveermiddelen kunnen immers snel en op enorme schaal geproduceerd worden. Vaak zijn het zelfs afvalstoffen of ‘bijproducten’ uit de petroleumindustrie.

Wat zijn de gevaren?

Dagelijks stellen we onszelf en onze kinderen bloot aan wel 300 schadelijke stoffen.

Is daar dan geen controle op?

Natuurlijk wel. De WHO (Wereld Gezondheidsheidsorganisatie), de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid), het FAVV (Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid), de Hoge Gezondheidsraad, nationale wetten, regionale wetten, instanties genoeg. Deze bepalen de maximaal toegelaten hoeveelheden. Gelukkig maar.

Maar is dat wel voldoende? Worden die hoeveelheden niet overschreden? En wat met het dagelijks gebruik van al die stoffen over een langere termijn? Daar zijn veel minder antwoorden op.

Hoe vaak komt de Hoge Gezondheidsraad niet terug op voorheen toegestane hoeveelheden, of verlagen ze de dagelijkse dosis, of verscherpen ze het gebruik voor bijv. kinderen, zoals in de toegestane hoeveelheid fluoride in tandpasta? En geef toe, wie leest al die aanbevelingen in superkleine lettertjes op de verpakkingen? Alles is gebaseerd op een ‘veilig gebruik’, maar wie kan garanderen dat de consument en zijn kinderen altijd alles op een veilige manier gebruiken?

De onzichtbare killers die we dagelijks gebruiken

Overloop even de onderstaande lijst. Kijk daarna eens naar de poets- en verzorgingsproducten die je in huis hebt (ook deze van je kinderen). Oordeel zelf.

  1. Alcohol en alcoholoplossingen (synthetische variant): worden gebruikt als bewaar- en verdunningsmiddel. Ze dehydrateren en irriteren de huid. Ze zijn af te raden voor mensen met een droge en gevoelige huid en voor baby’s.
  2. Aceton (uit aardolie): werkt als verdunner om nagellak op te lossen, maar irriteert de huid, de luchtwegen, de ogen. Is zeer giftig bij inname.
  3. BHA en BHT (conserveringsmiddelen): veroorzaken irritatie en dehydratatie (uitdroging) van de huid.
  4. PVP/VA Copolymer: een van petroleum afgeleid chemisch bestanddeel dat wordt gebruikt in haarlak, conditioners en crèmes. Het legt een ‘filmpje’ om je haar. De deeltjes die ingeademd worden kunnen schade toebrengen aan de longen, zeker bij mensen met gevoelige luchtwegen.
  5. Aluminiumzouten: worden gebruikt in antitranspiranten en deodorants. Ze maken de huid gevoelig. Ze vernauwen de huidporiën en verminderen de zweetproductie. Ze zouden het risico op borstkanker vergroten. Ze zijn vermoedelijk ook potentieel schadelijk voor het zenuwstelsel en het beendergestel. Bij gebrek aan glasharde bewijzen raadt het ‘Agence Française de Sécurité Sanitaire’ (Afssaps) een maximaal gehalte van 0,6% aluminiumzout aan in cosmetica. Het geeft ook de raad geen aluminiumzouten te gebruiken op een geïrriteerde of net geschoren huid.
  6. Fluoride (tandpasta): is schadelijk voor het zenuwstelsel en slecht voor het concentratievermogen. Op elke verpakking voor kinderen staat een niet mis te verstane EU waarschuwing dat kinderen onder de 6 jaar niet meer tandpasta mogen krijgen dan de grootte van een erwt. Maar wie houdt er zich aan die erwt? (Lees de volledige waarschuwing op onze pagina over mondverzorging.)
  7. Formaldehyde (giftig gas) en afgeleiden (DMDM hydantoin, imidazolidinyl-ureum, quaternium 15E): ontsmettingsmiddel. Worden als bewaarmiddelen gebruikt in wasgels, manicurekits en nagellak. Formaldehyde is kankerverwekkend en veroorzaakt allergieën en irritatie. In biologische cosmetische producten is de stof verboden. Formaldehyde is geclassificeerd als een bekend humaan carcinogeen (groep 1) door de IARC (International Agency for Research on Cancer, een agentschap van de WHO), wat betekent dat er voldoende bewijs is dat het kanker kan veroorzaken bij de mens.
  8. Ftalaten (afkomstig uit de olie-industrie): chemische weekmakers die cosmetica beter smeerbaar maken, een mooie textuur geven en conserveren. Ze worden algemeen beschouwd als potentiële hormoonverstoorders.
  9. Kleurstoffen (synthetische variant): bijvoorbeeld in lipstick. Zouden onder andere kanker veroorzaken.
  10. Lood (ook terug te vinden in lipstick): veroorzaken schade aan organen en zenuwstelsel. De Internationale Organisatie voor Kankeronderzoek (IARC) heeft lood geclassificeerd als een 'bewezen menselijk carcinogeen' (groep 1). Er is dus voldoende wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat blootstelling aan lood kanker kan veroorzaken bij de mens.
  11. Nano deeltjes (in zonnebrandolie): dit zijn zeer kleine deeltjes met afmetingen tussen 1 en 100 nanometer (een nanometer is een miljardste van een meter). Ze worden gebruikt om de effectiviteit van het product te vergroten en om de witte waas te verminderen. Er is grote bezorgdheid bij wetenschappers omdat ze vanwege hun kleine afmetingen door de huid heen zouden dringen en in de bloedbaan terechtkomen, waar ze schade kunnen aanbrengen. Ook het eco-systeem van waterwegen en zeeën wordt erdoor bedreigd.
  12. Parabenen (butylparabeen, methylparabeen, propylparabeen E216): chemische conserveermiddelen die erg omstreden zijn als hormoonverstoorders. Ze kunnen de huid irriteren en zijn wellicht ook kankerverwekkend.
  13. Fragrance of parfum (de synthetische varianten): geven een fijne geur, maar kunnen irritatie van de huid veroorzaken. Synthetische parfums kunnen uit wel 200 ingrediënten bestaan. Je komt er dus nooit achter welke chemicaliën er precies inzitten, want op het label staat simpelweg: ‘fragrances’ of ‘parfum’. De fabrikant is niet verplicht om te melden wat erin zit. Een greep uit de problemen die deze stoffen kunnen veroorzaken: hoofdpijn, migraine, duizeligheid, uitslag, hyperpigmentatie, hoesten, overgeven, huidirritaties, irritatie va de luchtwegen, hormoonverstoring.
  14. PEG of Polyethyleenglycol, een chemische verbinding die wordt gebruikt als oplosmiddel, emulgator (houdt vet en vocht samen) en vochtinbrenger. Kan huidirritaties en allergische reacties veroorzaken. PEG kan perfect vervangen worden door natuurlijke lecithine dat geen enkel schadelijk effect heeft.
  15. Petroleum en afgeleiden (teer, minerale olie). Sluit de huid af en verstopt poriën. Zo heb je petrolatum, beter gekend als vaseline (o.a. in lippenbalsem), dat in cosmetica wordt gebruikt als zachtmaker. Het vervelende van dit stofje is dat het juist het tegenovergestelde doet van wat het belooft. Het verzacht heel even de huid of je lippen, maar zorgt ervoor dat de huid wordt afgesloten en haar eigen vochtregulerende vermogen verliest. Petrolatum is een goedkope grondstof. Daarom wordt het zoveel gebruikt. De natuurlijke vervangers zijn veel duurder.
  16. Siliconen (synthetische varianten): sluiten de huid af, waardoor deze alleen maar uitdroogt.
  17. Laurylsulfaat (Ammoniumlaurylsulfaat, natriumlaurylsulfaat) of afgekort SLS/SLES. Schuimstoffen die in de meeste producten voor lichaamsverzorging zitten. Ze worden gebruikt om douchegels en shampoos te laten schuimen. Laurylsulfaten kunnen ogen, huid en luchtwegen irriteren en haaruitval veroorzaken. In biologische producten zijn ze verboden.
  18. Toluene (uit teer): maakt nagellak glad, maar is zeer giftig. Het kan bij inademing problemen veroorzaken voor het zenuwstelsel, de luchtwegen, de vruchtbaarheid (miskramen), de ontwikkeling van de foetus.
  19. Triclosan (antibacterieel): veroorzaakt huidirritatie, jeuk, roodheid. Het wordt ook in verband gebracht met het aantasten van de vruchtbaarheid vanwege verstoring van de hormoonhuishouding. Ook weer zo’n stof die door langdurig gebruik net het tegenovergestelde veroorzaakt: het maakt bacteriën resistent waardoor infecties alleen maar vaker voorkomen en verergeren. In de VS is het verboden in zeep voor consumenten omdat het geen bewezen voordelen heeft op gewone zeep.
  20. Talk (een mineraal), gebruikt in babyproducten en cosmetica. De fijne deeltjes kunnen in de longen terechtkomen en daar blijven. Langdurige blootstelling aan grote hoeveelheden talkpoeder kan ademhalingsproblemen veroorzaken zoals hoesten en piepende ademhaling. Er zijn gevallen bekend waarbij inademing van talkpoeder leidde tot ernstige longziekten, zoals interstitiële longfibrose. Als gevolg van deze risico's hebben sommige landen het gebruik van talkpoeder bij baby’s ontmoedigd (VS, Canada, Frankrijk, Australië).
  21. Diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea (conserveermiddelen, zeer giftig): werken ontsmettend, maar zijn zeer nadelig voor mensen die gevoelig zijn voor acne. Volgens de American Academy of Dermatology zijn ze de hoofdoorzaken van contactdermatitis of contacteczeem.

Start vandaag je chemisch vrij leven.

Door scheikundige stoffen te bannen uit je dagelijks leven zet je een belangrijke stap naar een gezondere toekomst. Young Living beschikt over een volledig gamma natuurlijke verzorgingsproducten (shampoos, conditioners, tandpasta, cosmetica, poetsproducten, wasproducten) en huishoudproducten.

Deze bevatten in tegenstelling tot de meeste klassieke producten geen van bovenstaande schadelijke stoffen, meer bepaald:

  • Geen parabenen.
  • Geen ftalaten.
  • Geen synthetische geuren.
  • Geen synthetische conserveringsmiddelen.
  • Geen synthetische kleurstoffen.
  • Geen talk.
  • Geen sulfaten.
  • Geen petroleumproducten.

Bovendien worden ze niet getest op dieren! Ze zijn immers natuurlijk zuiver.

Wil je de switch maken? Ik help je er graag bij! Neem gerust contact op.

Auteur: Ingrid De Buyst.

Ingrid is sociaal werker en aromaconsulent. Zij volgde cursussen aromacoach, essentiële olie voor baby's en talrijke workshops. Ze verslindt stapels boeken over de helende werking van essentiële oliën.

In haar vrije tijd is ze te vinden in haar tuin in het hartje van de Vlaamse Ardennen. Haar kleinkinderen Lotte en Ellie zijn haar oogappeltjes. Je kan Ingrid vinden op Facebook en Instagram.