Lippenbalsems en schadelijke stoffen

Gepubliceerd op 28 november 2023 om 16:32

Het gure herfst- en winterweer heeft voor ieder van ons wel eens een droge en trekkerige huid tot gevolg. Ook onze lippen krijgen het hard te verduren. De lippen hebben geen hoornlaag, geen talg- of zweetklieren en de  structuur van de huid is daar dunner. Daardoor drogen ze gemakkelijk uit. Gevolg: barstjes, kloven en dode huid. Tijd voor lippenbalsem. Maar de ene lippenbalsem is de andere niet.

Jezelf goed verzorgen is prima, maar wees waakzaam. Gezien mijn gezondheid mij lief is, ging ik op ontdekking en groot was mijn verrassing.

Onderzoek van consumentenorganisaties

Uit onderzoeken van verschillende consumentenorganisaties blijkt namelijk dat in de meerderheid van de geteste lippenbalsems gevaarlijke stoffen zitten. Zelfs in de speciale lippenbalsems voor kinderen. De onderzoekers wijzen erop dat het grootste deel van de lippenbalsem ook wordt ingeslikt en dat de schadelijke stoffen dan op die manier gemakkelijk in ons lichaam komen.

De Nederlandse consumentenbond maakte een berekening. Ik citeer: ‘Wie dagelijks lippenstift en/of lippenbalsem gebruikt, krijgt zo al gauw zo'n 57 mg per dag binnen. Omgerekend komt dat in een jaar neer op 4 hele stiften.

Het is dus belangrijk dat je alleen veilige lippenbalsems gaat gebruiken. De consumentenbond adviseert daarom om lippenbalsems met minerale oliën te vermijden.

Wat zijn de gevaren?

De gevaarlijke stoffen in lippenbalsems heten MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons, of verzadigde koolwaterstoffen) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons, of aromatische koolwaterstoffen) die kunnen voorkomen in minerale olie. Er zijn vermoedens dat MOAH kankerverwekkend kunnen zijn en dat MOSH zich ophoopt in de organen, waar het gezwellen kan vormen in lymfeklieren, lever of milt.

Wat kan je eraan doen?

Of er in een product MOSH of MOAH zitten, kan je niet zien aan de verpakking, ook niet in de ingrediëntenlijst. Wat je wel kunt doen is voor de zekerheid lippenbalsems met de volgende ingrediënten vermijden: Cera microcristallina, Ceresin, (Hydrogenated) Microcrystalline wax, (Hydrogenated) Polyisobutene, Mineral oil, Ozokerite, Paraffinum (liquidum), Petrolatum, Polyethylene en Polybutene.

Let ook op met conserveermiddelen, de zogenaamde EDC’s,  want deze verstoren onze hormonen en op lange termijn kan dit tot klachten leiden zoals vruchtbaarheidsproblemen, overgewicht of hart- en vaatziekten. Vooral voor kinderen kan dat nare gevolgen hebben. Mijd daarom Ethylhexyl methoxycinnamate, BHT, Benzyl salicylate en Benzophenone-3.

Bezoek gerust de sites die ik hier vermeld (onderaan) maar mijn keuze is snel gemaakt. Ik gebruik vanaf nu nog enkel lippenbalsems op basis van natuurlijke ingrediënten in plaats van schadelijke petroleumderivaten zoals vaseline.

Young Living heeft 3 soorten lippenbalsem op de Europese markt. In de maanden november en december is de Vanillamint Lip Balm eveneens verkrijgbaar.

Even voorstellen

Lavender Lip Balm

Lavender Lip Balm is een natuurlijke lipbalsem die droge, geïrriteerde of gebarsten lippen kalmeert, verzacht en verzorgt. De lippenbalsem maakt gebruik van de kracht van de kwaliteitsvolle, kalmerende, revitaliserende Lavender olie in combinatie met de vocht inbrengende eigenschappen van jojoba olie en vitamine E. De bijenwas vormt een beschermende barrière tegen uitdroging. Zoete amandelkiemolie voorkomt droge en schrale lippen. Rozenbottelolie houdt de lippen soepel, beschermt, helpt bij het herstel van droogheid en geeft de lippen een gezonde uitstraling. Gojibessenolie met zijn sterk antioxidante karakter helpt bij het beschermen van de lippen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, terwijl de vitamines en mineralen bijdragen aan een gezonde uitstraling.

Cinnamint Lip Balm

De Cinnamint Lip Balm is een vochtinbrengende en beschermende formule met bijenwas, jojoba-olie, zoete amandelkiemolie, rozenbottel fruitolie en gojibessenolie. Verrijkt met vitamine E voor hydratatie, bescherming tegen vrije radicalen en vermindering van tekenen van veroudering. De toevoeging van essentiële oliën, waaronder Sweet Orange, Peppermint, Spearmint en Cinnamon Bark, zorgt voor een verfrissende en verzorgende lippenbalsem die uitdroging voorkomt en een gezonde uitstraling bevordert. Met een smaakvolle combinatie van fruitige zoetheid, verkoelende frisheid en warme kruidigheid is deze lippenbalsem niet alleen zeer effectief maar ook een genot voor de zintuigen.

Grapefruit Lip Balm

De verkwikkende Grapefruit Lip Balm is een luxe traktatie voor de lippen, doordrenkt met vochtinbrengende kokos-, jojoba- en wolfberryzaadolie. Deze lichte formule biedt diepe hydratatie, houdt vocht vast, voorkomt uitdroging en laat de lippen zijdezacht, glad en gezond achter. Verrijkt met premium Grapefruit essentiële olie, geeft het niet alleen een aangename geur maar ook een subtiele natuurlijke tint voor een frisse uitstraling. Grapefruit staat bekend om zijn reinigende en verjongende effecten op de huid, en deze lippenbalsem brengt die voordelen naar de lippen. Transformeer je lippen met deze luxueuze, hydraterende formule en geniet van de heerlijke, verfrissende grapefruitsmaak en geur in je dagelijkse lipverzorging.

Vanillamint Lip Balm

Vanillamint Lip Balm is een heel aangename lippenbalsem die de fijne en gevoelige huid van de lippen hydrateert en voedt. De lippenbalsem geurt niet alleen lekker maar ook qua smaak is hij de favoriet tijdens de feestdagen. Hij bevat rijke plantaardige oliën, waaronder kokosolie en jojoba-olie die helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress veroorzaakt door dagelijkse blootstelling aan verontreinigende stoffen en gifstoffen. De bijenwas vormt een beschermende barrière tegen uitdroging. De Wolfberry-zaadolie is rijk aan antioxidanten om de gevoelige huid van je lippen te hydrateren en te voeden. Vanillamint Lippenbalsem is verrijkt met Vanilla, Peppermint en Spearmint die zowel wat werking van de oliën betreft als smaak een meerwaarde geven aan het product en je lippen verzorgd en fris laten aanvoelen.

Heb je vragen over deze producten, contacteer mij.

Auteur: Ingrid De Buyst.

Ingrid is sociaal werker en aromaconsulent. Zij volgde cursussen aromacoach, essentiële olie voor baby's en talrijke workshops. Ze verslindt stapels boeken over de helende werking van essentiële oliën.

In haar vrije tijd is ze te vinden in haar tuin in het hartje van de Vlaamse Ardennen. Haar kleinkinderen Lotte en Ellie zijn haar oogappeltjes. Je kan Ingrid vinden op Facebook en Instagram.