Waarom “essentiële voedingsstof” beter is dan “voedingssupplement”

Gepubliceerd op 11 november 2023 om 20:09

Wie gezond en gevarieerd eet, haalt voldoende vitamines en mineralen uit zijn voeding. Onderzoeken wijzen uit dat onze voeding steeds minder de broodnodige vitamines en mineralen bevat. Dit heeft te maken met landbouwmethoden, pesticides, monocultuur, transport, versheid van de producten enz.

Onze levensstijl: druk … druk … druk.

Ook onze levensstijl zorgt er voor dat we te weinig vitamines en mineralen opnemen. Alles moet vlug. Een snelle snack of een hap fastfood komt steeds vaker voor in ons voedingspatroon.

Een aantal risicogroepen ontwikkelen hierdoor een vitaminetekort en/of een hogere vitaminebehoefte. Denk aan chronisch zieken, zwangere vrouwen, kleine kinderen, maar ook aan alleenstaande ouderen die soms onvoldoende voedsel innemen.

Niemand twijfelt eraan dat een juiste hoeveelheid vitamines en mineralen essentieel en dus onmisbaar is om ons lichaam gezond te houden en optimaal te laten functioneren. Voedingssupplementen zijn daarom een zeer welkome aanvulling voor onze voeding.

Wat u niet mag weten over uw gezondheid

Dr. Gábor Lenkei, een Hongaarse arts en autoriteit op dit vlak heeft hierover een aantal boeken geschreven, waarvan “Censuur – Wat u niet mag weten over uw gezondheid” het eerste was. Er zijn inmiddels ruim 160.000 exemplaren van dit boek verkocht. Ook in Nederland en Vlaanderen gingen er al meer dan twaalfduizend over de toonbank.

Dr Gabor Lenkei vindt de benaming “voedingssupplement” heel ongelukkig gekozen en zelfs misleidend. Beter zou zijn om de term “essentiële voedingsstof” te gebruiken, m.a.w. iets wat noodzakelijk is. Het opnemen van de juiste hoeveelheden vitamines en mineralen is dus geen aanvulling (supplement) van onze eetgewoontes, maar een noodzakelijk en integraal deel ervan.

Voedingssupplement: een misvatting

Bij de term supplement denken mensen vaak dat het om iets gaat van minder belang: “als ik het doe, mooi, maar als ik het niet doe, is het ook geen ramp”. Een gebrek of tekort aan vitaminen, mineralen, spoorelementen en andere essentiële voedingsstoffen zorgt op termijn voor schade aan ons lichaam, langzaam en onopvallend.

Waarom zijn de voedingssupplementen van Young Living zo bijzonder?

Deze voedingssupplementen bevatten enkel ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Door de toevoeging van essentiële oliën worden ze zeer vlug door het lichaam opgenomen.

Onderzoeken hebben uitgewezen dat je lichaam van een “gewoon” natuurlijk voedingssupplement slechts 42% opneemt. Van een voedingssupplement verrijkt met essentiële oliën neemt je lichaam al 64% op binnen de 30 minuten en 86% binnen het uur. Een groot verschil!

Bovendien mogen vele voedingssupplementen, ook ter ondersteuning van honden en paarden worden gebruikt (behalve Megacal dat niet bij honden mag worden gebruikt wegens de aanwezigheid van Xylitol (=zoetstof), wel bij paarden).

Heb je na het lezen hiervan vragen, stel ze gerust.

Auteur: Ingrid De Buyst.

Ingrid is sociaal werker en aromaconsulent. Zij volgde cursussen aromacoach, essentiële olie voor baby's en talrijke workshops. Ze verslindt stapels boeken over de helende werking van essentiële oliën.

In haar vrije tijd is ze te vinden in haar tuin in het hartje van de Vlaamse Ardennen. Haar kleinkinderen Lotte en Ellie zijn haar oogappeltjes. Je kan Ingrid vinden op Facebook en Instagram.