Essentiële oliën in de 5 fasen van het rouwproces

Gepubliceerd op 6 juni 2023 om 08:44

Een tijd geleden moest ik afscheid nemen van mijn vader. Het was een zware periode. Hij is nog steeds mijn grote voorbeeld en ik heb enorm veel respect voor hem, voor de manier waarop hij in het leven stond, voor wat hij bereikt heeft ondanks alle tegenslagen en beproevingen in zijn jeugd. Klagen deed hij nooit. Doorzetten en gaan voor je doel, met een positieve blik vooruit, dat was zijn motto. Zijn verlies doet nog steeds pijn. Dan zit ik met vochtige ogen voor me uit te staren, denkend aan de mooie dagen die we samen beleefden.

Ik herinner me nog de begrafenis alsof het gisteren was. Aan de voorbereidingen kwam maar geen einde. Hoe ik de dag zelf zou doorkomen was een groot vraagteken. Liever dan me te wenden tot de klassieke opwekkende medicamenten die alleen maar je reserves uitputten, ging ik op zoek naar natuurlijke middelen. Ik vond verlichting bij mijn essentiële oliën. Ik wil mijn ervaring graag delen met iedereen die een periode van verdriet en rouw doormaakt.

Een blend voor verlichting

Ik maakte een mengeling met volgende oliën:

  • 3 druppels Basil (vermindert mentale vermoeidheid)
  • 5 druppels Bergamot (verlicht angstige gevoelens)
  • 4 druppels Frankincense (opbeurend)
  • 4 druppels Sacred Frankincense (brengt emoties in balans, vermindert stress)
  • 2 druppels Ylang Ylang (verbetert de stemming, verhoogt de focus)

Ik vulde hiermee een roll-on flesje van 10 ml (een gewoon flesje kan ook) en lengde het aan met V6 draagolie. Ik inhaleerde het en bracht het aan op mijn polsen. Thuis vulde ik er de diffuser mee (zuiver, zonder draagolie).

Omdat dit mij zo goed heeft geholpen, ging ik verder op zoek naar essentiële oliën die verlichting bieden bij verdriet, rouw, afscheid. Lees ook mijn artikel 16 essentiële oliën bij verdriet en rouw.

De 5 fasen van het rouwproces

De Zwitserse psychiater Elisabeth Kübler-Ross stelt dat een rouwproces bij de mens globaal gezien verloopt in 5 fasen. De intensiteit kan verschillen van persoon tot persoon en de fasen kunnen elkaar overlappen. Bij elk stadium van het rouwproces zijn verschillende oliën inzetbaar om verlichting te bieden.

Fase 1: Ontkenning

Je kan of wil niet geloven wat er gebeurd is. Je wil je verlies niet aanvaarden. Je weigert afscheid te nemen. Je bent verward, verlamd, in shock, angstig. Je kampt met schuldgevoelens.

Essentiële oliën: Stress Away, Valor en Inner Child.

Fase 2: Woede

Stilaan komt het besef dat je de nieuwe waarheid onder ogen moet zien. Maar je wil niet. Je vraagt je af: 'Waarom ik?' Dat maakt je boos, gefrustreerd, woedend  en zelfs vijandig t.o.v. jezelf, de overledene, hulpverleners of anderen. Je wil vechten maar tegen wie? Tegen wat?

Essentiële oliën: Release, Joy, Forgiveness.

Fase 3: Hoop

Je tracht het verlies een plaats te geven. Je hoopt op herstel, je hoopt er bovenop te komen. Je vecht terug. Je onderhandelt met jezelf. Je gaat jezelf keiharde, vaak onrealistische doelen stellen: een berg beklimmen, een marathon lopen, een wereldreis maken, stoppen met roken, je leven verbeteren. Je hoopt er iets voor terug te krijgen.

Essentiële oliën: Sara, Palo Santo, Sacred Frankincense, White Angelica.

Fase 4: Depressie

Maar je krijgt niets terug. Teleurstelling en ontgoocheling lonken. Het verdriet slaat terug. Je onderdrukt je woede. Je hebt geen energie meer. Je raakt depressief. Je voelt je eenzaam en verlaten, hulpeloos, verloren. Je voelt schaamte. Je sluit je af, vermijdt contact.

Essentiële oliën: Bergamot, Present Time, Trauma Life, Idaho Grand Fir.

Fase 5: Aanvaarding

Het verdriet en de herinneringen blijven, maar na een tijd (dat kan behoorlijk lang duren) slaag je erin om ze een plaats te geven in je nieuwe leven. Je aanvaardt het verlies, maakt nieuwe plannen, Vergeten doe je niet, maar je gaat verder met je leven. Je slaat een nieuwe weg in zonder de overledene.

Essentiële oliën: Harmony en Acceptance.

Wil je meer info, neem contact op of stuur me een berichtje via Messenger. Ik help ik je graag verder.

Auteur: Ingrid De Buyst.

Ingrid is sociaal werker en aromaconsulent. Zij volgde cursussen aromacoach, essentiële olie voor baby's en talrijke workshops. Ze verslindt stapels boeken over de helende werking van essentiële oliën.

In haar vrije tijd is ze te vinden in haar tuin in het hartje van de Vlaamse Ardennen. Haar kleinkinderen Lotte en Ellie zijn haar oogappeltjes. Je kan Ingrid vinden op Facebook en Instagram.